De Loop 67 • 5688 EW Oirschot • 0499 378 183

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een stoornis in het lymfestelsel, waarbij overtollig weefselvocht onvoldoende wordt afgevoerd. Hierdoor ontstaan pijnlijke vochtophopingen in de huid en onderliggende weefsels. Deze vervelende aandoening kan voor veel ongemak zorgen, zoals zwellingen en stijfheid. Lymfoedeem veroorzaakt naast zwelling vaak een pijnlijk, zwaar en vermoeid gevoel en/of spanning rondom pols, vingers, enkels, ellebogen of knieën. Lymfoedeem kan verschillende oorzaken hebben. Het kan een aangeboren stoornis in het lymfesysteem zijn, of ontstaan na een operatie of bestraling waarbij de lymfklieren of lymfvaten zijn beschadigd.

Soorten lymfoedeem
Er zijn 2 soorten lymfoedeem; primair en secundair. Primaire lymfoedeem betekent dat de aandoening zonder duidelijke oorzaak is ontstaan. Dit kan zijn:

 • bij de geboorte (congenitaal lymfoedeem)
 • op latere leeftijd (lymfoedema praecox)
 • na het 35e levensjaar (lymfoedeem tarda).

Deze veelvoorkomende gevallen kunnen erfelijk zijn. Primair lymfoedeem ontstaat het meest bij vrouwen en doet zich vooral voor rondom de benen.

Secundair lymfoedeem ontwikkelt zich door;

 • verwondingen
 • littekenvorming
 • verwijderen van lymfeknopen (een veelvoorkomend gevolg na bestraling en/of operatie aan de lymfeknopen in de hals, oksel, onderbuik, of geslachtsdelen. Deze behandeling wordt meestal gegeven bij kanker aan borst, baarmoeder, blaas, prostaat of testikels, en kwaadaardige melanomen en lymfomen
 • trauma of chronische infectie van het lymfestelsel (wondroos).

De behandeling
Een behandelplan bestaat vaak uit verschillende methodes. De combinatie van methodes is afhankelijk van de huid en status van de aandoening. Al deze methodes komen samen in de behandeling Integrale oedeemtherapie.

Persoonlijk behandelplan
Een behandelplan is per persoon verschillend en wordt dan ook helemaal op maat gemaakt. Tijdens de eerste afspraak bekijk ik de aandoening en staat van de huid. Op basis daarvan geef ik vrijblijvend een indicatie van de mogelijke behandeling en tijdsduur. Samen werken we aan een gezonde huid, van binnen en buiten.

Verwijzing en vergoeding
Voor de behandeling van lymfoedeem is een doorverwijzing nodig van een huisarts of medisch specialist (tenzij anders aangegeven door de zorgverzekeraar). De vergoeding van de behandeling is afhankelijk van het soort behandeling en de voorwaarden van je zorgverzekering. In de polisvoorwaarden vind je informatie over de (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).

Lipoedeem

Lipoedeem is een chronische aandoening waarbij vet zich ongelijkmatig over het lichaam verdeeld. Door een stoornis in de aanmaak van het vetweefsel ontstaan onderhuidse vetophopingen. Deze ophopingen kunnen zeer pijnlijk zijn. Kenmerkend voor lipoedeem is de symmetrie. De ophopingen ontstaan aan beide zijden van het lichaam, vooral op heupen, bovenbenen en knieën. Soms ontstaan ook vetophopingen rond de enkels en armen. De behandeling van lipoedeem is essentieel tegen de vorming van lymfoedeem (vochtophopingen), wat binnen een periode van 15 jaar ontstaat indien er geen behandeling plaatsvindt. Dit proces wordt versneld door overgewicht en vergroot de gezondheidsrisico’s.

Hoe herken je lipoedeem?
Het is belangrijk om deze aandoening tijdig te signaleren om complicaties en verergering te voorkomen. De stadia van lipoedeem kan variëren van een zachte huid en weinig zichtbare ophopingen, tot een walnootachtige huid en benen met een sterk afwijkende vorm. De meest voorkomende symptomen en kenmerken zijn:

 • een zwaar gevoel in de benen
 • pijnlijke en opgezwollen benen
 • cellulitis (te herkennen aan een sinaasappelhuid)
 • snel blauwe plekken en problemen bij het lopen (schurende huid)
 • gewricht- en gewichtsproblemen
 • een kledingmaatverschil van boven- en onderlichaam van 2 tot 3 maten.

De behandeling
Een behandelplan kan bestaan uit:

Naast deze behandeling is lichamelijke beweging onder begeleiding aan te raden, zoals wandelen, zwemmen en gymnastiek. Een sport met veel plotselinge bewegingen, zoals squash, en lichamelijk zwaar werk is af te raden. Ook het verminderen van eventueel overgewicht heeft een positief effect op de aandoening. Helaas neemt het de bestaande ophopingen niet af, maar het zorgt wel dat het minder snel terugkomt. Samen met een diëtist overleg ik wat het hierin het beste advies is.

Persoonlijk behandelplan
Het type behandeling is afhankelijk van het stadium van de lipoedeem en zichtbaarheid op het lichaam. Tijdens de eerste afspraak geef ik vrijblijvend een indicatie van de mogelijke behandeling en tijdsduur. Naast de behandeling in de praktijk, krijg je een persoonlijk advies mee voor de verzorging thuis. Door een combinatie van behandeltherapie en thuisverzorging komen we samen tot het beste resultaat.

Verwijzing en vergoeding
Voor de behandeling van lipoedeem is geen doorverwijzing nodig van een huisarts of medisch specialist (tenzij anders aangegeven door de zorgverzekeraar). De vergoeding van de behandeling is afhankelijk van het soort behandeling en de voorwaarden van je zorgverzekering. In de polisvoorwaarden vind je informatie over de (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van acties en ontwikkelingen? Volg mij op social media!

Privacy verklaring

Download hier mijn privacyverklaring

Contact

Kim van de Schoot
De Enck | De Loop 67
5688 EW  Oirschot
Nederland

0499 378 183
info@kimvandeschoot.nl