De Loop 67 • 5688 EW Oirschot • 0499 378 183

Huidkanker nazorg

Naast een emotionele aanslag is de behandeling van huidkanker vaak ook een aanslag op je huid. Chemotherapie en bestralingen kunnen de huid beschadigen. De huid kan krimpen, verkleuren en er kan een allergische reactie ontstaan. Ook kan de huid droog, of schilferig worden. Naast deze huidproblemen kunnen de littekens zorgen voor veel ongemak. Het ontstane littekenweefsel kan pijnlijk zijn en de bewegingsvrijheid beperken. Wanneer de littekens dusdanig zichtbaar zijn dat het de huid ontsiert, ervaren veel mensen ook op emotioneel gebied ongemak.

Hoe ziet een behandeling eruit?
Een nazorgbehandeling is helemaal gericht op het verminderen van pijn en lichamelijke ongemakken en het beperken van de zichtbare gevolgen van chemische behandelingen. Daarnaast ondersteun en begeleid ik je vanuit persoonlijke betrokkenheid en begrip bij het psychosociale herstelproces; het overwinnen van vertrouwen in het lichaam en acceptatie van lichamelijke veranderingen. Ik bied advies, een luisterend oor en veilige plek waarin je helemaal jezelf mag zijn.

Een behandeling kan bestaan uit:

Littekenmassage
Littekens die verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn, kunnen voor lichamelijke en psychische problemen zorgen. Met speciale massagetechnieken wordt de doorbloeding verbeterd, voelt de huid weer soepel aan en worden de cosmetische ontsiering verminderd.

Oedeemtherapie
Door beschadiging van het lymfestelsel, of het weghalen van de lymfeklieren wordt overtollig weefselvocht onvoldoende afgevoerd. Vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels veroorzaken dan (pijnlijke) zwellingen en stijfheid. Door een combinatie van manuele lymfdrainage (een speciale massagetechniek) en compressietherapie (zwachtels of elastische kousen) zorgen we ervoor dat het vocht beter afgevoerd wordt. De pijn en stijfheid nemen af.

Camouflagebehandeling
Kleurverschillen en zichtbare littekens kunnen het gevolg zijn van huidkankerbehandelingen. Wanneer deze op zichtbare delen van het lichaam aanwezig zijn, kunnen veel mensen daar extra last van ervaren. Tijdens een camouflagebehandeling leer ik je hoe je deze plekken zelf kunt camoufleren, zodat er niets meer van te zien is.

Definitief ontharen
In een transplantatiegebied van de huid kan ongewenst haargroei ontstaat. Door middel van definitief ontharen wordt het ongewenste haar verwijderd.

Zelfpreventie
Naast het behandelen van de gevolgen van huidkanker is preventieve controle heel belangrijk. Dit kun je eenvoudig zelf doen. Controleer de huid regelmatig op verdachte moedervlekken en/of huidverkleuringen. Vertrouw je een plekje niet helemaal? Neem gerust contact met me op, of raadpleeg de huisarts of dermatoloog.

Wees voorzichtig met zonlicht, uv-straling kan schadelijk zijn voor de huid. Wanneer de huid te lang wordt blootgesteld aan de zon zonder beschermingsfactor, kan de huid verbranden. Als de huid regelmatig verbrand, neemt het risico op huidkanker toe. Bescherm jezelf daarom altijd tegen de zon met een goede zonnebrandcrème met SPF-factor.

Verwijzing en vergoeding
Voor de nazorg van huidkanker is een doorverwijzing nodig van een huisarts of medisch specialist (tenzij anders aangegeven door de zorgverzekeraar). De vergoeding van de behandeling is afhankelijk van het soort behandeling en de voorwaarden van je zorgverzekering. In de polisvoorwaarden vind je informatie over de (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van acties en ontwikkelingen? Volg mij op social media!

Privacy verklaring

Download hier mijn privacyverklaring

Contact

Kim van de Schoot
De Enck | De Loop 67
5688 EW  Oirschot
Nederland

0499 378 183
info@kimvandeschoot.nl