De Loop 67 • 5688 EW Oirschot • 0499 378 183

Oedeemtherapie

Door verschillende huidaandoeningen, zoals lipoedeem, lymfoedeem en wonden, kunnen vochtophopingen in de huid ontstaan. Oedeemtherapie biedt een effectieve behandeling tegen deze vochtophopingen (ook wel oedeem genoemd).

Massage van vochtophoping

Oedeemtherapie bij lymfoedeem
Wanneer een stoornis ontstaat in het lymfestelsel kan overtollig weefselvocht onvoldoende worden afgevoerd. Hierdoor ontstaan pijnlijke vochtophopingen in de huid en onderliggende weefsels. Lymfoedeem kan verschillende oorzaken hebben. Het kan een aangeboren stoornis in het lymfesysteem zijn (primair lymfoedeem), of ontstaan na een operatie of bestraling waarbij de lymfklieren of lymfvaten zijn beschadigd (secundair lymfoedeem). Massage in de vorm van manuele lymfdrainage zorgt voor een betere afvoer van het lymfvocht. Als aanvulling daarop maak ik ook gebruik van de nieuwe techniek ‘lymftaping’. Hierbij worden dunne strookjes tape op de huid geplakt die de afvoer van het lymfvocht verbeteren. Ook maak ik gebruik van lymphapress behandeling, een apparaat dat een vocht afvoerende massage geeft. Ter voorkoming van nieuwe vochtophopingen kan het soms nodig zijn om tijdens de therapie te zwachtelen (bandageren) en elastische kousen aan te meten.

Oedeemtherapie bij veneus oedeem
Wanneer klachten aan de benen optreden, zoals spataderen, vochtophopingen rondom enkels (te herkennen aan afknellende kousjes) en/of rusteloze benen na lange tijd staan (restless legs), kan er sprake zijn van een functieverstoring van het veneuze systeem (aderen). Aan de hand van een uitgebreide analyse van de ziektegeschiedenis, inspectie van de huid en palpatie geef ik een advies over een geschikte behandeling en eventuele tips ter preventie. Indien nodig kunnen er ook therapeutische elastische kousen worden aangemeten.

Integrale oedeemtherapie
Deze behandeling richt zich volledig op de vermindering en stabilisering van vochtophopingen (oedeem). Door een combinatie van manuele lymfdrainage, oedeem- en fibrosegrepen, ambulante compressietherapie en/of lymftaping zorgen we voor een optimale vochtafvoer. Hierdoor neemt de pijn af en geneest de aandoening sneller. Nadat de vochtafvoer is hersteld volgt het zwachtelen van het behandelde lichaamsgebied en eventueel aanmeten van elastische kousen. Om de voortgang te bepalen wordt de omvang van het oedeem regelmatig gemeten. Naast de behandeling in de praktijk geef ik tevens een advies voor thuisverzorging.

Welke behandeling heb ik nodig?
Graag nodig ik je uit voor een vrijblijvend intakegesprek. Tijdens dit gesprek beoordeel ik je huid en het huidprobleem. Samen bespreken we welke behandeling het beste past bij jou en je huid, zodat we tot het beste resultaat komen.

Verwijzing en vergoeding
Oedeemtherapie valt onder de vergoeding van je zorgverzekering. De hoogte van de vergoeding verschilt per verzekeraar. In de polisvoorwaarden vind je informatie over de (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en). Voor een behandeling is geen doorverwijzing nodig van een huisarts of medisch specialist (tenzij anders aangegeven door de zorgverzekeraar).

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van acties en ontwikkelingen? Volg mij op social media!

Privacy verklaring

Download hier mijn privacyverklaring

Contact

Kim van de Schoot
De Enck | De Loop 67
5688 EW  Oirschot
Nederland

0499 378 183
info@kimvandeschoot.nl