De Loop 67 • 5688 EW Oirschot • 0499 378 183

Nieuws
pigmentvlek op huid

Een onschuldig vlekje of toch huidkanker?

Als huidtherapeut wordt mij vaak gevraagd of ik even naar een vlekje of plekje wil kijken want het zal toch geen huidkanker zijn. Ik vind het fijn om deze plekjes en vlekjes te mogen beoordelen, als ik een verdacht plekje of vlekje zie stuur ik je meteen door naar de huisarts of dermatoloog. Helaas is huidkanker de snelst groeiende vorm van kanker bij mensen met een blanke huid dus een regelmatige check up van vlekjes en plekjes is nooit verkeerd.
Door Kim van de Schoot
Huidtherapeut bij Het Regionaal Huidcentrum

Hoe herken je een melanoom?
De ABCDE-methode wordt vaak gebruikt om een melanoom te herkennen:

Asymmetrie:
De moedervlek mag niet asymmetrisch groeien, d.w.z. de ene helft ziet er anders uit dan de andere helft.

Borders:
De overgang van de vlek naar de normale huid wordt steeds onduidelijker; er is geen duidelijk begrenzing meer te zien. De rand wordt op een of meer plekken onregelmatig en de vorm wordt grillig.

Color:
Een moedervlek mag niet van kleur of kleursamenstelling veranderen. Bij een melanoom zie je vaak verschillende kleuren door elkaar: bruin, zwart, wit, blauw of rood.

Diameter:
Wanneer de moedervlek een stuk groter is dan een normale moedervlek (de regel is een diameter van meer dan 6 millimeter).

Evolution:
Snelle verandering van het uiterlijk van de moedervlek.

Verder moet je altijd opletten als moedervlekken gaan jeuken, steken, pijn doen of bloeden. Maar niet alle verschijnselen hoeven op te treden als een moedervlek verandert in een melanoom. Als een moedervlek spontaan ontstaat uit melanocyten (pigmentcellen) in de gewone huid dan lijkt die moedervlek in eerste instantie een ‘gewone' moedervlek. Later kunnen bij deze moedervlek dezelfde verschijnselen optreden als bij een veranderende moedervlek zoals bij de ABCDE-methode beschreven is.
 
Bronvermelding: Stichting Melanoom

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van acties en ontwikkelingen? Volg mij op social media!

Privacy verklaring

Download hier mijn privacyverklaring

Contact

Kim van de Schoot
De Enck | De Loop 67
5688 EW  Oirschot
Nederland

0499 378 183
info@kimvandeschoot.nl